История на гоблените

visiteГоблѐн е вид декоративна картина, изтъкана или бродирана.

Техниката на тъкания гоблен е известна още в Древен Египет (1400 г. пр. н. е.). Нишките могат да бъдат от боядисан памук, коприна, вълна и даже от сребро и злато. Късното название „гоблен“ идва от манифактурата на семейство Гоблен (Manufacture des Gobelins), основана в Париж през 1601 г. Известни са също големите стенни килими-пана, тъкани през 16 век в Арас, Фландрия.

 

The Gobelins Factory

visiteИмето "Гоблени" идва от името на Жан Гоблин, който в 15-ти век основава работилница за оцветяване на прежди и платове. В последствие фабриката е закупена от краля и се превръща в "Кралска фабрика за мебели и гоблени"

В 1602 година, Хенри IV решава да развие френската фабрика, за да ограничи вноса на килими и гоблени, на които Кралският двор бил голям консуматор.

Той наема сградата на фамилия Гобелин и назначава двама фламандци да я управляват - Marc de Comans and François de la Planche.

През 1662 година, Колбер (министър на Луи XIV) купува сградата и решава да създаде "Кралска фабрика за мебели и гоблени". Там се установяват тапицери, художници, златари, гравьори. Фабриката работи само за Кралския двор и за изработка на дипломатически подаръци. Просъществува на върха 30 години, след което е закрита от Луи XIV, който съсипва страната с войни.

От 18ти век насам, Гобелин продължава да произвежда съвременни шедьоври и декорира обществени сгради

Photographie : Jean-Philippe Humbert

Photographie : Jean-Philippe Humbert