Правила при ушиване

ПОДГОТОВКА И ЗАПОЧВАНЕ БРОДИРАНЕТО НА ГОБЛЕНА

Цифрите в колонките съответстват на цифрите в картончето с конци. За Ваше удобство пренесете съответстващите символи от листа с инструкция в празното квадратче над всяка цифра в картончето с конци. Преди започване на бродирането разчертайте панамата с ъгълчета (с шивашка креда, молив или химикал), както е показано на картинката по-долу, така че да се затвори площта, на която ще лежи гоблена.
Нашата панама за бродиране съдържа по 2 допълнителни квадратчета от всяка страна – те остават неушити и са необходими за захващане при рамкирането.
Не започвайте бродирането от самия край на панамата – отбележете две кавадратчета с жълта нишка и ги оставете празни. Започнете бродирането в началото на третото квадратче. Номерирайте квадратчетата на панамата, така че те да отговарят на квадратчетата на схемата за по лесно ориентиране по нея. Като бродирате гоблен (наша разработка) 1:1 то едно квадратче от панамата съответства на едно от схемата.

 

РАЗЧИТАНЕ НА СХЕМАТА НА ГОБЛЕНА

Схемата на гоблена е разположена в листи формат А3. Схемата представлява таблица с квадратни полета, в които има 10 х 10 символа. Всеки символ отговаря на точно определен цвят конец. Квадратчетата на всеки лист са номерирани по хоризонтала (от горния ляв ъгъл надясно) и по вертикала (от горния ляв ъгъл надолу).

При бродиране в мащаб 1:1, един символ от схемата отговаря на един бод от гоблена.
При бродиране в мащаб 1:4, един символ от схемата се ушива четири пъти, образувайки квадратче.

 

ЗАПОЧВАНЕ НА БРОДИРАНЕТО С ДАДЕН ЦВЯТ

Отрежете примерно 1,40 м конец и изтеглете 1 нишка от 6-катовия конец, вденете в иглата и изравнете двата края, ще получите 70 см двоен конец за шиене. Започнете шиенето с гобленов диагонален бод.
В началото оставете малко излишен конец от опаковата страна. На всеки бод захващайте края на конеца, който е оставен - от опаковата страна. След като се убедите, че сте захванали конеца добре (около 5-6 бода), внимателно отрежете излишния.
Препоръчваме да започнете бродирането с тъмните цветове. Най-бързо и удобно е да избродирате всички символи от даден цвят и след това да преминете към следващия.
ВНИМАНИЕ: Бодовете не трябва да бъдат нито много стегнати, нито много хлабави. Ако гобленът се изкривява силно, това означава, че шиете прекалено стегнато. За завършване на шиенето с даден конец промушете иглата под 5-6 бода на опаковата страна и отрежете края близо до гоблена.

 

ИЗПИРАНЕ НА ГОТОВИЯ ГОБЛЕН

След приключване на бродирането изперете гоблена - перилните препарати не трябва да съдържат избелващи съставки и фосфати, като PH трябва да е неутрално. Не накисвайте гоблена. Изплакнете обилно докато водата остане бистра. Не усуквате изпрания гоблен, подсушете го с чиста бяла хавлиена кърпа и го оставете да изсъхне. Изсъхването трябва да стане, като гоблена се постави върху бяла хавлиена кърпа на хоризонтална повърхност с лицето надолу. Гладете от опаковата страна.

 

ДРУГИ СЪВЕТИ

Бродирайте в достатъчно осветени помещения - желателно на естествената светлина. Ако Ви е удобно използвайте лупа. Старайте се да не допускате стърчащи краища на конци от опаковата страна и възелчета. Не прекарвайте конеца на дълги разстояния, това може да доведе до неравности по опаковата страна. Маркирайте символите със завършените участъци от схемата с текст маркер, това ще Ви улесни в процеса на бродиране-използвайте различни цветове маркери за да се различават участъците.
Много добър метод е следния: преди да започнете бродирането на участък с даден цвят го маркирайте с жълт маркер, а в последствие, в процеса на завършването му го маркирайте с розов цвят, така ще се вижда много добре, че всичко което е оцветено в оранжев цвят е завършено (жълто + розово ~ оранжево).
Не съхранявайте гоблена за дълъг период (над 2 година) в полиетиленов плик - полиетилена задържа влагата и отделя химикали. При съхраняване на гоблена за повече от няколко дни го навивайте - не го сгъвайте. Навийте го в плат, най-добре бял.

 

За всички останали въпроси може да се обърнете към нас на телефон 089 201 86 85

 

За "Вълшебна игла"

Поръчка:

Телефон за поръчка :
089 201 86 85

Срок на изработка:
3-10 раб. дни